VŠUDE V EVROPĚ JE NA KOLE KRÁSNĚ
NEJLÉPE ALE NA VINNÝCH STEZKÁCH, AŤ UŽ MOSELSKÉ , V PORÝNÍ NEBO TŘEBA NA ZNOJEMSKU

Je těžké a asi i nemožné namíchat koktejl zážitků, odpočinku, poznání a aktivity tak, aby ideálně vyhovoval všem. Každý jsme jiný a každý si také představujeme svou dovolenou trochu jinak. Určitě ale jsou některé základní modely, které vyhovují téměř každému – tedy každému vyznavači aktivní a poznávací dovolené – prostě tomu, kdo dá přednost cykloturistice před čtrnáctidenním ležením u moře na přecpaných plážích. Jedním z ideálních modelů je cyklistika po některé z vinných stezek. Pohodové prostředí, tak typické pro vinorodé kraje, genius loci oblastí s pradávným osídlením, množstvím historických památek a přírodních krás - tohle je prostě přímo stvořené pro ideální dovolenou.

VINICE MOSELY – nejstrmější vinice ušlechtilých ryzlinků nad půvabnou cyklostezkou

Cesta na kole podél řeky Mosely je nezapomenutelným zážitkem. Svahy s proslulým vínem jsou tak příkré, že jejich obdělávání je možné jen s pomocí lanovky nebo speciální techniky.

Příkladem je 380 metrů vysoká vinice Bremmer Calmont se sklonem 55 stupňů. Pohled na amfiteátr těchto strmých vinic, lemujících Moselskou cyklostezku, se každému vryje hluboko do paměti. Idylické vinné sklípky a vinařská městečka se starobylou historií, pevnosti Keltů, zámky a kostely… a především jemné víno jemuž dává břidlicové podloží typickou chuť.

Mosela na kole
PORÝNÍ – romantika hradů, zámků a středověkých měst, obklopená vinicemi kraje hrdinných eposů

Otec řek Rýn, jehož poklidný střední tok je zapsán do seznamu UNESCO, určuje charakter i dávnou historii celé této oblasti. Právě romantická krása Porýní odjakživa inspirovala básníky a myslitele. Najdeme zde bájný útes legendární Loreley, kde plavovlasá víla lákala lodníky do záhuby, či bájnou skálu Drachenfels, kde hrdina eposu o Nibelunzích zabil draka. Snadná splavnost činila z Rýna odedávna ideální místo pro přepravu zboží, což mělo za následek čilý růst hradů a pevností loupeživých rytířů na jeho obou březích. Později kamenná sídla strážila majetek výběrčích mýta na Rýnu. Dnes na 65 kilometrech řeky můžeme vidět čtyřicet výšinných hradů, zámků a pevností a některá místa vám otevřou pohled na skály se čtyřmi romantickými „orlími hnízdy“ najednou. Když z takové krásné pohádky člověk vjede na kole přímo do centra některého ze středověkých městeček s hrázděnými domy, v nichž může ochutnat místní speciality, lze směle říci, že není na světě nic lepšího. Snadno se zde můžeme oprostit od všedního shonu, najít krásu a klid přírody a jen tak vychutnávat život i víno plnými doušky.

Porýní na kole
NÁRODNÍ PARKY PODYJÍ – z doby bronzové do malovaných sklepů

Cyklistika v jednom z nejvzácnějších přírodních klenotů střední Evopy vám nedá zapomenout. Člověk zde přímo splyne s romantikou divoké krajiny, v níž se meandry řeky Dyje pod strmými svahy hluboce zařezávají do terénu porostlého vinicemi a ozdobeného barevnými vesničkami a městy. Nálezy z doby bronzové v Podmolí a velkomoravská lokalita Hradiště dýchá dávnou historií, sklípky v Novém Šaldorfu, Sedlešovicích a další pak svlaží vyprahlé hrdlo cyklisty. Naprosto nás uhrane přes 300 let starý "Moravský sklep" nebo "Malovaný sklep" v Šatově se svými pestrobarevnými rytinami v pískovci. To ale není nic proti ikoně moravského vinařství vinici Šobes, která každého fascinuje jedinečným umístěním na strmém vrcholku meandru Dyje a jejíž vína jsou jedinečná a nenapodobitelná. Cesty pohraničím jsou neuvěřitelnou cestou do minulosti a překrásný výhled na rakouský Hardegg s hradem je může jen korunovat. Pro nás je ale perlou Podyjí samozřejmě památková rezervace historického Znojma.

Podyjí na kole
Cestovní kancelář Nomád nabízí rozmanité cyklotrasy v okolí jezer, v horách i v exotice středomořských ostrovů. Jedněmi z nejhezčích cest mezi nimi jsou ale určitě cyklostezky v krajích vína - vždy vedou cestou pohody a úsměvů.

Další zájezdy z nabídky CK NOMÁD (www.nomad.cz) do oblastí pěstování vína:

BURGUNDSKEM NA KOLE

Burgundsko na kole


VINICEMI TOSKÁNSKA NA KOLE

Toskánsko na kole



Článek do časopisu Cykloturistika 2012
Autor: ing. Michal Šindelář, CK NOMÁD


ZPĚT